CV als

Mark Overmeer, CV

Naam: drs M.A.C.J. (Mark) Overmeer
Adres: Sweelincklaan 8,
6815 BH  Arnhem
Geb. datum: 5 april 1966
Huw. staat: Getrouwd, 1 zoon
E-mail: info@markov.solutions
Telefoon: 06-52 17 58 28
Website: http://markov.solutions

loopbaan

1978-1984, KGL te Arnhem
Eindexamen middelbare school (ongedeeld VWO) in Nederlands, Engels, Wiskunde I en II, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie.
1984-1990, drs Informatica aan de Radboud Universiteit
Meeste interesse voor technische vakken, met Natuurkunde als bijvak. Afgestudeerd op implementatie van een Real-Time Fout-tolerante systeem.
1990-1996, programmeur rekencentrum NLR
Ontwikkelaar van software ten behoeve van het netwerk-wijd systeembeheer en deelname aan een aantal vliegtuig- en satelliet gerelateerde projecten, bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium NLR.
1996-2002, docent bij AT Computing
Docent en cursus-ontwikkelaar van UNIX Systeembeheer, de programmeertalen C en Perl, en Websites bouwen: trainingen voor professionals.
2002-heden, freelancer
Momenteel als freelancer (ZZPer) aan het werk onder de naam MARKOV Solutions. Mijn interesses liggen vooral op het gebied van de ongebruikelijk complexe programmatuur.

ervaring

De basis voor mijn computer gerelateerde activiteiten werd gelegd bij De Jonge Onderzoekers, waar ik in 1978 in contact kwam met hun zelf gebouwde computer. Ik heb daar ook nog computertjes ontworpen en gebouwd, en leren programmeren in assembler en BASIC.

Tijdens mijn studie Informatica aan de Radboud Universiteit Nijmegen heb ik me het meest aangetrokken gevoeld tot de technische vakken. Pas toen ik bijna elk vak dat er gegeven werd had gevolgd, wilde ik afstuderen. Mijn afstudeerwerk (met als titel Fault Tolerance in Real-Time Multi-Controller Systems) implementeerde een systeem waar meerdere computers elkaar controleren en corrigeren. Bijvoorbeeld de Space Shuttle wordt op deze manier bestuurd.

Na mijn studie ging ik aan de slag bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium NLR. Gelegen in de Noordoostpolder doet het NLR voornamelijk onderzoek en ontwikkelingen op het gebied van vliegtuigen en satellieten. Voor dit onderzoek heeft het bedrijf een modern rekencentrum. Op het moment dat ik bij het NLR begon had het rekencentrum twee UNIX systemen onder beheer, bij mijn vertrek waren dat er al meer dan 130 van 20 verschillende leveranciers.

Mijn taak binnen het rekencentrum van het NLR was vooral het organiseren van de gecentraliseerde backup en gebruikers-administratie. Hiervoor programmeerde ik erg veel in C en de UNIX shell. Ik was een van de beheerders van de "Supercomputer". Daarnaast heb ik bij het NLR nog meegedraaid in enkele grotere software-projecten, zoals de ontwikkeling van standregel-software voor een satelliet.

In deze periode ontstond ook het WWW, dat bij het NLR als een van de eerste werd geïmplementeerd. Als privé WWW activiteit hielp ik mee met de ontwikkeling van The Dutch Home-Page, de tiende website (in volgorde van ontstaan) in Nederland. Momenteel heb ik altijd een stapel verschillende web-sites onder beheer. Regelmatig ontwikkel ik nog nieuwe onderdelen voor deze sites en komen er nieuwe sites bij.

Na zes jaar NLR wilde ik meer leren. Bij opleider AT Computing heb ik mij gespecialiseerd in Systeembeheer UNIX, de ontwikkeling van websites, en de programmeertalen Perl en C. In het totaal gaf ik twaalf verschillende cursussen, waarvan ik er drie zelf had ontwikkeld.

Bij AT Computing kwam ik in aanraking met Perl. Sinds 2001 is dat programmeertaal van mijn voorkeur voor het implementeren van mijn ideeën. JavaScript gebruik ik daarbij vaak als ondersteuning. Op dit moment beheer ik rond 70 Open Source modules op CPAN en GitHub.

In het kort:
  • lange ervaring met vele soorten UNIX systemen, maar de laatste 20 jaar vooral OpenSUSE, Debian en Ubuntu Linux;
  • vooral geïnteresseerd in technisch moeilijke software. Moeilijk vanwege tijds-eisen, de schaal, complexiteit of gegroeide ondoorzichtigheid.
  • veel geprogrammeerd (in meer dan 30 talen), maar recentelijk vooral veel Perl, C, Bash en Javascript; en
  • ervaring met het ontwikkelen van web-sites, zowel technisch als het gebruikersinterface: HTML, CSS, Apache, Ajax, jQuery

freelance werkzaamheden

Software-ontwikkeling (vanaf 1978)
Te veel om op te noemen. Een paar voorbeelden:
Implementatie en beheer van veel perl modules —waarvan sommige zeer groot— vooral gericht op XML, email verwerking en GIS. (2001-)
Onderhoud en ontwikkeling van een grote applicatie (Taranis) waarmee de interne procesvoering is geautomatiseerd, voor het Ministerie van Justitie, NCSC (2016-)
Ontwikkeling van een netwerk appliance voor opsporingsdiensten (2013-2016)
Implementatie van een infrastructuur voor het verwerken van tientallen gigabytes PDFs door duizenden gebruikers per dag voor een duitse printshop op internet (2013-2015)
Ontwikkeling van de hele infrastructuur plus alle software van een systeem voor het beheer van 75.000 satellietbeelden op disk, per stuk 300MB tot 32GB. Toegang via een web-interface (2005-2013)
Software ontwikkeling voor SIDN, de beheerder van ".nl": whois, zone-file, DRS4, etc. (2005-2010)
Toepassing van ESA EOP standaard voor satellietproduct meta-data, betaald door het NIVR (2007-2009)
Website-ontwikkeling (1995-)
Vele vele websites, onder andere voor Stichting NLnet, Vereniging NLUUG en Arion Muziek.
Docent Linux en Perl (1996-)
Jaarlijks geef ik meer dan tien voordrachten op conferenties en workshops.
Voortzetting vast dienstverband, als inval-docent bij AT Computing (2002-2009)
Docent op het ROC Rijn IJssel afdeling ICT College in Arnhem. (2003-2005)
Dagelijks Linux beheer (1988-)
Beheer van een aantal eigen systemen (1990-)
Netwerk backbone ontwikkeling en beheer van het Geomatica Business Park (2004-2011)
Beheer netwerk met centrale Linux server en aantal Windows PCs voor een klein bedrijf (IMAP/Samba/Postfix/DNS) (2004-2011)
Achtervanger en adviseur voor een website beheerder/ontwikkelaar die er alleen voor stond in z'n bedrijf (2010-2016)
Advies en ontwerp
Bij vele projecten waarvoor ik ook de implementatie verzorgde, maar ook:
DESIRE2: evaluatie van het resultaat van 15 projecten die op kosten van de EU zijn uitgevoerd bij Universiteiten en landelijke bibliotheken. Aan de hand van dit verslag bepaalt de EU of het geld goed is gebruikt (2000)
Adviseur ter herstructurering van een grote website voor hotelkamers, van business model tot en met implementatie (2004)

Een meer gedetailleerde en up-to-date lijst met werkzaamheden vindt u op de website http://markov.solutions, gegroepeerd per activiteit.

taalvaardigheid

Nederlands en Engels lezen, schrijven en spreken doe ik dagelijks en met gemak. Duits lezen en spreken gaat mij ook goed af.

papers en presentaties

Ik bezoek gemiddeld zo'n acht conferenties per jaar, waarvan drie in het buitenland. Daarnaast ga ik meer dan 15 keer per jaar naar avondbijeenkomsten. Op de veel conferenties die ik bezoek geef ik een presentatie: mijn stokpaardjes zijn Internet en Perl.

Het overzicht van mijn presentaties is te vinden op mijn website: de lijst is veel te lang om hier op te nemen.

overige activiteiten

Ik houd me onder andere ook nog bezig met:

  • NLUUG, vereniging voor professionele gebruikers van Open Source, Open Protocollen en Unix/Linux. Secretaris van 2009 t/m 2014. Alle ledenadministratie, de website en conferentie ondersteuning van 2011 t/m 2022.
  • Secretaris van NINJA, de informele alumni-vereniging voor Informatica studenten in Nijmegen (vanaf 1999)
  • Actief deelnemer aan de Amsterdam Perl Mongers (2002-2019). Secretaris van Stichting Perl Promotie Nederland (vanaf 2004),
  • Penningmeester de Duitse Verein Secure-U, beheerder van de CACert apparatuur (t/m 2022),
  • Lange-afstandwandelingen,
  • Volleybal en Wallyball op het niveau van wijkvereniging,
  • Medeoprichter Broodfonds "Craneveer". Buurtquizen, Buurtfeest, Ondernemersclub in de wijk, etc.

2023-09-07